28.9. probíhá standardní rozvoz objednávek. Jedeme na Kladno, do Hostivic, do Řevnic a Černošic.
12 hodnocení

Med květový

package-svg  1 kg

Květový med vyrobený přímo pro nás od včelaře z Poděbrad.

Skladem
Kód: 284
190 Kč
Kategorie: Med

Květový med pro nás vyrábí včely pana Josefa Lounka z Ostrova u Poděbrad. Med je zpracován tradičním způsobem bez použití náhražek.

 

PROČ MED OD VČELAŘE ČASEM ZTUHNE (CUKERNATÍ) A MED Z OBCHODU JE VŽDYCKY TEKUTÝ?

Tuhnutí medu – krystalizace (lidově také cukernatění medu) – je jeho přirozená vlastnost. Med, který zůstává stále tekutý, není normální.

Krystalizace je fyzikální jev, ke kterému dochází v přesyceném roztoku při překročení rozpustnosti – roztok obsahuje více rozpuštěné látky, než kolik jí v něm teoreticky může být. Takový roztok je vlastně nestabilní a časem přechází do stabilního (nasyceného) stavu, ze kterého se přebytečná látka vyloučí ve formě krystalů – vykrystalizuje.

Med je přesycený roztok – má extrémně vysokou koncentraci cukrů. Z nich za tvorbu krystalů odpovídá především glukóza (tzv. hroznový cukr). Během krystalizace nasycení roztoku klesá, a jakmile se změní z přesyceného na nasycený, krystalizace se zastaví. Tehdy med vypadá tuhý, ale pevné krystaly ve skutečnosti tvoří asi jen 15% hmoty a zbytek mezi nimi je nasycený roztok.

Med obsahuje droboučké krystalky glukózy, pylové částečky a částice nečistot, které fungují jako zárodky krystalů a stimulují krystalizaci. Okolo nich začínají krystaly narůstat.

U medů, které zůstávají stále tekuté, je krystalizace potlačena přidáním sirupů (naředění medu sirupem, který nekrystalizuje), pasterizací (rozruší mikrokrystaly, ale zároveň zničí účinné látky) nebo mikrofiltrací (odstraní absolutně všechny pevné částečky a krystalizace nemá kde začít; pro usnadnění filtrace se med zahřívá na 65-77°C, což ničí účinné látky). Tyto „medy“ tedy neobsahují to nejcennější – účinné látky (enzymy), a tak jsou jen obyčejným sladidlem.

Rychlost krystalizace je dána poměrem fruktózy, glukózy a sacharózy. Čím více glukózy, tím rychlejší krystalizace. Nejrychleji cukernatí med květový, který je tuhý již za týden. Medovicový med obsahuje glukózy méně, zůstane tedy tekutý třeba měsíc a pak teprve začíná lehce krystalizovat. Výjimkou je čistý akátový med, který vydrží tekutý skoro celý rok, protože obsahuje velký podíl fruktózy.

 

PROČ JE ČESKÝ MED PŘÍMO OD VČELAŘE NEJLEPŠÍ?

Krystalizuje a to znamená, že obsahuje účinné látky.
Neobsahuje zbytky antibiotik, protože v ČR je zakázáno včely antibiotiky léčit.
Neobsahuje ani zbytky jiných léčiv, protože v ČR se včely ošetřují pouze proti varroáze, a to na podzim, tedy mimo období snůšky.

JAK NEJLÉPE SKLADOVAT MED?

Dlouhodobě se má med skladovat v chladu a temnu.
Med je hygroskopický (váže vzdušnou vlhkost), proto je nutné ho skladovat v uzavřené sklenici.
Med, který průběžně spotřebováváme, můžeme skladovat i při pokojové teplotě. Mnohem lépe se roztírá Horní vrstva medu do sebe „vsakuje“ vzdušnou vlhkost, tím se v ní zvyšuje obsah vody, snižuje poměr cukru a tedy narušuje její konzervace a mohla by začít kvasit (teplota 10-25°C je pro kvašení příznivá). Pokud však tuto horní vrstvu průběžně ujídáme, med vydrží i při pokojové teplotě.

 

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
L Avatar autora Dotaz 11.7.2020 11:21
Dobrý den, prosím, med je pastový?
Odpovědět
A Avatar autora Dotaz 13.7.2020 10:02
Dobrý den, není, jde o klasický med květový. Děkujeme